ИЗЛЕТ У "БЕСТРЕМЕНТ- ГОРЊЕ ПОДУНАВЉЕ"

13.06.2018.

  Наши предшколци из вртића „Бубамара“ 07. маја 2018., посетили су подручје специјалног резервата природе "Горње подунавље", на локалитету "Бестремент", које је природно добро изузетног значаја, прве категорије, под заштитом државе.

Деца узраста од 5 до 7 година, и њихови васпитачи Драгана Веин и Валерија Амбруш, као и персонални асистент Ивана Граовац, имали су могућност упознати у нашој непосредној околини животне заједнице као што су шума, мочвара, ливада и бара. Уз стручне и љубазне водиче, кретали смо се шумом по уређеним шетним стазама, сазнавали о шумским животињама, и заштићеним врстама наше околине. Видели смо црне  и беле роде, разне врсте патака, орлове, соколове, корморане, речне галебове, лабудове... Били смо код ограђеног подручја за зимску исхрану птица - орлова првенствено. Попели смо се и на чеку, једну од мноштва које смо видели, и двогледом истраживали околину. 
 
Након освежења и ужине, свако дете је могло да се забави оним што га занима: истраживања  у околини уз сакупљање, хватање и посматрање разних инсеката, углавном скакаваца, лептирова, као и разних врста пужева. Сакупљали смо лишће, цвеће, сазнавали о лековитом биљу које смо нашли. Играли смо се  лоптама и уживали у дивној природи...
 
Обогаћени новим искуствима и сазнањима, аутобусом - који је такође био новина деци, вратили смо се задовољни у вртић.  Захваљујемо се општини Апатин и посебно мами Добрили Стојшић на овом дивном излету !