Dan prosvetnih radnika republike Srbije

26.11.2012.
Povodom obeležavanja Dana prosvetnih radnika Srbije Skupština Opštine Apatin tradicionalno dodeljuje Novemabrske nagrade istaknutim prosvetnim radnicima naše opštine. Ove godine nagrada je dodeljena našoj koleginici, vaspitačici Violeti Lovas.
Violeta je rođena 10.maja 1963. godine u Somboru.
Završila je Pedagošku Akademiju u Somboru, smer za vaspitače, 1984. godine.
U Predškolskoj ustanovi „Pčelica“ počinje da radi 1988. godine na radnom mestu vaspitača, u objektu ustanove u Kupusini, sa decom mlađeg uzrasta.
Violeta je tokom 24 godine radnog staža radila i u drugim objektima ustanove, u Naselju Roma, u Prigrevici, u Apatinu – u ulici P.Drapšina, trenutno je u centralnom objektu, u Bloku 112. Najviše vremena provela je u radu sa decom najstarijeg, predškolskog uzrasta,uspšno i sa puno entuzijazma pripremajući ih za narednu veliku životnu promenu, polazak u školu.
Ono što je najteži deo posla, ali i najveći profesionalni izazov za svakog vaspitača je svakako rad sa decom sa smetnjama u razvoju, a Violeta je tokom svoje karijere imala gotovo svake školske godine po jedno ili više dece sa određenim problemima.
Da bi bio uspešan, rad sa ovom decom podrazumeva, sem ličnih osobina koje pretpostavljaju strpljenje, doslednost, empatiju i sl., znanje, stalno stručno usavršavanje, stvaranje kvalitetne, kontinuirane saradnje sa roditeljima , saradnja sa stručnim saradnicima, izradu individualnog vaspitno-obrazovnog plana za rad sa detetom pojedinačno. Violeta uspeva da sve ove zahteve ovog dela svog profesionaklnog angažovanja uspešno i profesionalno obavlja, trudeći se da stalno stiče nova znanja i veštine.