ГОВОРНО-ЈЕЗИЧКИ СТАТУС ДЕЦЕ У ПУ „ПЧЕЛИЦА“ АПАТИН У ШКОЛСКОЈ 2018/19. ГОДИНИ

03.01.2019.
              У ПУ „Пчелица“  почетком сваке школске године утврђује се говорно-језички статус индивидуално, на нивоу групе и нивоу установе. Сем података о изговору гласова који се добијају „Тријажним артикулационим тестом“ Спасеније Владисављевић,  прикупљају се подаци  о разумевању говора, њиховој комуникацији, стању графомоторике као  и појави муцања.
 
             И ове године, тестирање је рађено у септембру, октобру и новембру.  Посећено је свих  30 група у 10 објеката. Неке групе су посећене више пута због великог броја одсутне деце током тријаже. Тестирање је  обухватило сву присутну децу  током посете групама. 
 
             Ове школске године први пут имамо и 4 јаслене групе узраста до 3 године. Све 4 јаслене групе су посећене више пута када је праћен  развој говора, језика и комуникације.  Са децом 2 старије групе рађена је тријажа али, добијени резултати нису приказани кроз податке обрађене за остале групе у установи због битно различитих узрасних норми. Код већине деце у објекту „Јаслице“, говорно-језички развој је око очекиваног.
 
            Од осталих  26 група у 9 објеката  установе, тестирано је 508 деце(89,75%).  
 
                                                   
    ДОБИЈЕНИ  СУ  СЛЕДЕЋИ  РЕЗУЛТАТИ:
 
1. Од  508 тестиране деце, неку врсту поремећаја говора, језика или комуникације има 393 деце, тј  77,36% (неправилна артикулација, муца, одбија да говори, не говори,..) .
 
2. ДИСЛАЛИЈЕ као поремећај у изговору гласова су најбројније, и  евидентиране су  код  345 тестиране деце, односно  код 67,91% . Од тога 197 су предшколци  а  148 су деца узраста 3-5,5 година Тај проценат за Србију износи од 60% до 62%.  Деца су 2291 пута  неправилно изговорила неки глас, а  пре 9 година 1492 пута. 
 
 Најчешће неправилно изговорени  гласови  ове године су: 
                             1.  Ч и Џ       - 289    (прошле године 271 пута)
                             2.  Р              -  266   (прошле године 261 пута)              
                             3.  Ш и Ж    -  233   (прошле године 215 пута)
                             4.  Љ            -  157   (прошле године 133 пута)
                             5.  С, З, и Ц -  136   (прошле године 162 пута)  
        По узрасним нормама дете са 5 година треба правилно да користи  све елементе говора од артикулације до граматике. Оно што се може толерисати у изговору предшколаца,  јесте евентуално изостајање правилног изговора гласова Р, Љ и Њ.   
 
3. РАЗВОЈНЕ ДИСФАЗИЈЕ као тежи облик оштећења говора и језика су забележене код 
-  27 деце (5,31%),  прошле године 30, а школске  2010/2011. 11 деце (1,61%)
-  У оквиру њих је  13-оро деце која НЕ ГОВОРЕ(2,56%) од тога је 3-је предшколаца
-  Све је већи број деце са поремећеном  мелодијом  говора- матерњи језик говоре као да им је страни.  У данашње време то је најчешће директна  последица проговарања уз  ТВ и компјутер  на страном језику, а не уз родитеља, тј стварање вештачке двојезичке средине.
-  Смањио се  се број деце која ОДБИЈАЈУ  да говоре  са  18 (3,5%) на 13 (2,57%). Вероватно је утицало и то што је тријажа рађена касније него обично па је прошла фаза адаптације. Забрињавајуће је то што је у питању 8 предшколаца. (Селективни мутизам је тз анксиозни поремећај -  немогућност говорења у широј  социјалној средини код  детета  које има развијен говор а траје најмање месец  дана).
 
4. МУЦАЊЕ као поремећај  ритма , темпа  и течности  говора  је евидентиран  код 
- 3-је деце (0,59%)
- 2011 је било 13 деце (2,25%) 
- Просек  у свету и Србији  је  око  1%.

5. ГРАФОМОТОРИКА као способност држања оловке и писања је од стране васпитача  и медицинских сестара-васпитача,   процењена на следећи начин: 
- Око  1/2  група имају незрелу графомоторику
- Постоје велике индивидуалне  разлике унутар групе - нека млађа деца имају бољу графомоторику од старијих у групи
- Више  деце је у фази шкрабања.
 
    На основу свих прикупљених података, на нивоу установе, тј. групе где је то процењено као потребно,  предузети су  одређени кораци и то :
- На нивоу групе је договорено да се свакодневно  раде вежбе логомоторике(вежбе говорних органа) као  и вежбе фине моторике шаке и прста у циљу стимулације развоја говора, језика и графомоторике
- До сада су одржани  родитељски састанци у 12 група са темама из области  ране стимулације говора као и развоја графомоторике
- Деци ће бити подељено  114 ПОЗИВА за индивидуалне логопедске третмане , од тога  8 предшколцима (пре 9 година подељено је дупло мање позива – 56)
- По потреби ће, током године, бити предузети и други кораци.
 
 
 
 
 
У Апатину, 27.11.2018.
                                                                                                              Тања Иванишевић
                                                                                                                      логопед