ГОВОРНО-ЈЕЗИЧКИ СТАТУС ДЕЦЕ У ПУ „ПЧЕЛИЦА“ АПАТИН У ШКОЛСКОЈ 2020/21. ГОДИНИ

09.12.2020.

 

Почетком сваке  школске године  у  ПУ „Пчелица“  утврђује се говорно-језички статус индивидуално, на нивоу групе и нивоу установе. Ова година је специфична због пандемије Корона вируса и нешто мањег броја присутне деце. Због тога су  све групе посећене више пута те је тестирање рађено у септембру, октобру и новембру и трајало је  дуже него иначе. Током посета групама, прикупљени су подаци  о изговору гласова „Тријажним артикулационим тестом“ . Тестирање је  обухватило сву присутну децу. Сем тих података, током посета групама, прикупљени су подаци и о  разумевању говора, начинима  комуникације, појави муцања као и стању графомоторике. 
 
Посећено је свих  29 група у 10 објеката. Деца у 4 јаслене групе нису тријажирана, али је током посета праћен  развој говора, језика и комуникације. Може се констатовати да је говорно-језички развој око очекиваног код већине деце узраста од  1 – 2,5 године,  у објекту „Јаслице“.  
 
Од осталих  25 група у 9 објеката  установе, тестирано је  478 деце (78,61% од броја  уписане деце).   
 
 
ДОБИЈЕНИ РЕЗУЛТАТИ СУ СЛЕДЕЋИ:
 
1. Од  478 тестиране деце само  109 ДЕЦЕ ИЛИ  22, 8% НЕМА ГОВОРНО-ЈЕЗИЧКИХ ПОТЕШКОЋА. Од тог броја, 77 су предшколци.
 
2. Неку врсту поремећаја говора, језика или комуникације има  369 деце, тј.  77,19% (неправилна артикулација, муца, одбија да говори, не говори,..).
 
3. ДИСЛАЛИЈЕ као поремећај у изговору гласова су најбројније, и  евидентиране су  код  326 тестиране деце, односно  код 68,2% . Од тога  207 су предшколци,  а  119 су деца узраста 3-5,5 година. Тај проценат за Србију износи од 60% до 62%.  Деца су  2150 пута  неправилно изговорила неки глас, а  пре  11 година 1492 пута. 
 
Најчешће неправилно изговорени  гласови  ове године су: 
 
                             1.  Ч и Џ        277  -  (прошле године  316 пута)
                             2.  Р               249  -  (прошле године  253 пута)              
                             3.  Ш и Ж      229 -  (прошле године  251  пута)
                             4.  С, З, и Ц   146 -  (прошле године   163 пута)  
                             5.  Љ              134 -  (прошле године  146  пута)
 
Редослед гласова је исти као и прошле године.
 
По узрасним нормама дете са 4 године може правилно да артикулише све гласове, а са  5 година треба правилно да користи скоро све елементе говора и језика од артикулације до граматике. Оно што се може толерисати у изговору предшколаца,  јесте евентуално изостајање правилног изговора гласова Р, Љ и Њ.   
 
4. ДЕЦА ИЗ АУТИСТИЧНОГ СПЕКТРА, ДЕЦА КОЈА ОДБИЈАЈУ ДА ГОВОРЕ,  РАЗВОЈНЕ ДИСФАЗИЈЕ као тежи облик оштећења говора и језика.
 
-  Ова деца су приказана у укупном броју деце са проблемима у говору,  зато што је на почетку шк. године тешко урадити тачну брзу дијагностику. У овој групи  је  23 деце  (4,81%),  прошле године је било 30, а школске  2010/2011, 11 деце , што је тада износило 1,61% тестираних. 
 
-  У оквиру њих је  5 деце која  НЕ ГОВОРЕ ( 1,04%), од тога су  2  предшколаца
 
-  И даље је велики број деце са поремећеном  мелодијом  говора - матерњи језик говоре као да им је страни.  То је најчешће директна  последица проговарања уз  ТВ и компјутер  на страном  језику, а не уз родитеља, тј стварање вештачке двојезичне средине.
 
-  Број деце која ОДБИЈАЈУ  да говоре је исти као прошле године, њих  15 (3,13%), од тога је 6 предшколаца. Ни једно дете није процењено као селективни мутизам  који представља  анксиозни поремећај -  немогућност говорења у широј  социјалној средини код  детета  које има развијен говор, а траје најмање месец  дана.
 
4. МУЦАЊЕ као поремећај  ритма , темпа  и течности  говора  је евидентирано  код 
 
-  6-оро деце (1,25%)
 
-  2011 је било 13 деце (2,25%) 
 
-  Просек  у свету и Србији  је  око  1%.
 
-  Примећено је да је  порастао број деце која муцају током првих месеци трајања пандемије Корона вируса, са 3 на 6 
 
5. ГРАФОМОТОРИКА као способност држања оловке и писања је од стране васпитача  и  медицинских сестара-васпитача,   процењена овако: 
 
-Око  2/3  група имају добру  графомоторику
 
-Постоје велике индивидуалне  разлике унутар групе - нека млађа деца имају бољу   
 графомоторику од старијих у групи
 
-Графомоторика је процењена као боље развијена него прошле године
 
На основу свих прикупљених података, биће предузети кораци на индивидуалном и групном плану. 
 
Деци ће бити подељено   67 ПОЗИВА  (40 предшколцима ) за индивидуалне логопедске третмане , када то буде дозволила епидемиолошка ситуација у нашој општини. Из истог разлога је и смањен број планираних позива, и то  само за оне најургентније.
 
У групама где је то процењено као потребно,  предузети су  одређени кораци и то :
 
       -  На нивоу групе је договорено да се свакодневно  раде вежбе логомоторике (вежбе говорних органа) као  и вежбе фине моторике шаке и прста у циљу   стимулације развоја говора, језика и графомоторике као и вежбе дисања.
 
       -  Планирано је одржавање  родитељских састанака  са темама из области  ране стимулације говора и језика и развоја графомоторике
 
       -  По потреби ће, током године, бити предузети и други кораци.
 
 
 
 
 Тања Иванишевић
 логопед