Istraživački rad u Predškolskoj Ustanovi 'Pčelica' Apatin

25.03.2013.
 U okviru posebnih programa vaspitno-obrazovnog rada, planiranih Godišnjim planom rada naše ustanove, stručni saradnici za fizičko obrazovanje, profesori fizičkog vaspitanja, Dejan Smiljanić i Bojan Solać  realizovali su u proteklom periodu istraživački deo Programa  za prevenciju i korekciju telesnih deformiteta dece predškolskog uzrasta.
U periodu od 14. 01. 2013. god. do 07. 03. 2013. god. vršeno je  testiranje motoričkih sposobnosti dece i pregled  njihovog držanja, odnosno proveravan je  njihov posturalni status.
            Od 678  dece,  koliko je upisano u P.U.“ Pčelica“ Apatin u ovoj školskoj godini, pregledom je obuhvaćeno 562 dece, što predstavlja  80,3%.  
Testom su bila obuhvaćena deca uzrasta od 3 do 6 god. u svim objektima P.U. „Pčelica“ Apatin i to  u Apatinu četiri objekta, jedan u Naselju Roma i četiri objekta u naseljenim mestima opštine -  Prigrevica, Sonta, Svilojevo i  Kupusina.
Motoričke sposobnosti i pravilno držanje tela su usko povezani. Pravilnim i sistematskim fizičkim vežbanjem dolazi do pravilnog razvoja mišićno koštanog sistema i razvoja normalnih fizioloških krivina.
Motoričke sposobnosti su komleksne sposobnosti koje se ispoljavaju u kretanju, zavise od vrste kretanja, individualnih potencijala, i njihove razvijenosti. Postoje bazične ili urođene i  specifične ili stečene.
Cilj testiranja je bio utvrditi trenutno stanje motoričkih sposobnosti dece, kao i dinamiku razvoja motoričkih sposobnosti dece od 3 do 6 god.starosti.
 
Dokument možete pogledati na ovom linku.