Самовредновањем ка унапређивању квалитета у нашој установи

06.03.2023.

Самовредновање у предшколској установи представља рефлексиван процес кроз који професионалци откривају пут најбољи за децу.

Самовредновање представља законску обавезу.

У нашој установи, самовредновање (самоевалуација) се спроводи низ година уназад, a циљ је промена актуелне праксе ради унапређења квалитета рада установе.

Наша установа има вишефункционалан карактер, а оним што кроз рад обезбеђује, руководећи се прописима и Програмом рада, помаже породици и учествује и подржава развој и потребе деце. Вртић је, такође чинилац развоја микросредине у којој делује, али он је истовремено и продукт услова, односа, контекста који карактеришу средину у којој делује.

У процес самовредновања су укључени сви запослени наше установе, родитељи, деца, локална самоуправа,локална заједница.

Овај процес и његови резултати обезбеђују информације запосленима о њиховом раду, пружају податке корисне за даљи развој установе, указују на путеве ка ефикаснијем раду, управљању и руковођењу, побољшању професионалних компетенција запослених, итд.

Сви они који су, на различите начине укључени у васпитно-образовни рад, треба да буду покретачи и носиоци промене праксе. Променом праксе излази се у сусрет потребама детета, породице, локалне заједнице, запослених, установе.
Процес самовредновања утврђује се планом који је настао на основу процене стања, за сваку школску/радну годину.

Вредновање квалитета рада установе се врши према јединственом оквиру квалитета који представља листа стандарда и показатеља квалитета рада.

Постоје 4 области квалитета у оквиру којих се процењује оствареност стандарда квалитета. То су:

1. Васпитно – образовни рад
2. Подршка деци и породици
3. Професионална заједница учења
4. Управљање и организација


У 2022/23. школској години План самовредновања ПУ “Пчелица“ Апатин дефинише, односно бира област Васпитно-образовни рад.

За сваку активност, унутар изабране области, планирано је:

- Време реализације

- Носиоци активности (стручни сарадници – педагог, васпитачи, медицинске сестре – васпитачи, психолог, логопед)

- Тимови установе: Тим за самовредновање, Тим за уређење физичке средине, Тим за безбедност, Тим за сарадњу са породицом, Тим за квалитет и развој установе, Актив за развојно планирање)

- Исходи / критеријуми успеха (утврђено стање физичке и социјалне средине, безбедности и сигурности деце)

- Технике и инструменти самовредновања (записници, извештаји, анкете, чек листе)

Када се заврши самовредновање, Тим за самовредовање ће сачинити извештај који се доставља директору установе, а он га даље доставља Васпитно-образовном већу, Савету родитеља, Управном одбору и Школској управи Сомбор. Он ће садржавати опис и процену остварености стандарда и показатеља квалитета рада установе, предлог мера за унапређење квалитета рада и начине на који ће се пратити остваривање предложених мера.

Надамо се да ће нам овај значајан процес какво је самовредновање послужити за унапређивање и промовисање сопствене добре праксе и ићи у правцу даљег,
квалитетнијег рада због добробити деце и подршке породици.

Захваљујемо се овим путем свим учесницима у процесу самовредновања.