ЗНАЧАЈ ДИСАЊА ЗА ПРАВИЛАН ГОВОР

01.04.2020.

Драги родитељи, 

основа доброг говора, је правилно дисање. Правилно говорно дисање подразумева брз, кратак, али дубок удисај на нос и спор, што дужи издисај на уста.  Глас је ваздух који избацујемо из плућа и успут га обликујемо органима кроз које пролази. Дуг издисај омогућује дуге реченице. Дакле, циљ нам је да што више продужимо издисај, да свесно и намерно избацујемо ваздух на уста и усмеравамо га где и како желимо. Пре свега, то нам омогућује дубок, стомачни  удисај, а не плитак, грудни. 

Проверите како дишете ви, а како дише ваше дете. Лезите на леђа, једну руку ставите на стомак, другу на груди и дубоко удахните на нос. Пратите која се рука више подиже. Пожељно је да је то она на стомаку - то је дубоко дисање. Оно се може увежбавати.

Зато предлажемо неке игрице које могу помоћи да на занимљив начин провежбамо мишиће који су нам потребни да би могли лепо дисати и причати тако што ћемо скратити и продубити удисај, а продужити издисај.

Неке од игара:

„Фудбал“ – на равној површини обележите мале голове, направите лоптицу од папира, узмите цевчице и фудбал почиње. Дувањем у лоптицу, покушавајте противнику дати гол. У овом фудбалу може бити и више голова, пожељно је да учествује цела породица.

„Кошарка“ –исцепкати папириће на гомилу, увлачећи ваздух кроз цевчицу подићи папир и тако га преносити до коша. Победник на крају има највише папирића. Наравно, што вас је више, то је интересантније.

„Маслачак“ – кажите детету да замисли да држи један велики маслачак, да удахне брзо али дубоко на нос и почне да дува полако, полако и издржи што дуже, да би све одувало.

„Мој плишани љубимац“ – дете легне на леђа, на стомак стави своју омиљену плишану играчку, и почиње дубоким удисајем на нос – љубимац се диже, лаганим издисајем на уста – љубимац се спушта. Детету рећи да прати свог љубимца како се диже и спушта. Иначе, ова вежба је сјајна не само за учење стомачног дисања, него и за успављивање или смиривање у стањима велике напетости.

Такође можете: 

дувати у исцепкане папириће, дувати у вату, дувати у сапуницу са и без цевчице, дувати у свећу, дувати у капи водене боје на папиру, дувати у окачен балон, цртеж или неки лак предмет,....све је даље ваша и дечја машта. 

Уживајте.......и јавите нам како је било, имате ли неких нових игара...?

                                                                                                              логопед, Тања Иванишевић