Kodeks ponašanja

05.11.2014.
На основу члана 30. став 3. тачке 23. Статута ПУ „Пчелица“ Апатин бр. 12-а/2010 од дана 11.03.2010. године и бр. 212/2013 од дана 04.09.2013. године, а у вези са предлогом  Васпитно – образовног већа ПУ „Пчелица“ Апатин и уз сагласност Савета родитеља ПУ „Пчелица“ Апатин, директор установе доноси
 
 
КОДЕКС  ПОНАШАЊА  РОДИТЕЉА
У  ПУ „ПЧЕЛИЦА“  АПАТИН
    
    Циљ овог кодекса понашања је да се ближе утврде правила понашања родитеља у ПУ „Пчелица“ Апатин ( у даљем тексту установа), како би се успоставили добри сараднички односи као услов за квалитетан рад у установи.
 
    Кодекс понашања је подељен на неколико сегмената:
1.    Однос према свом детету
2.    Однос према другој деци
3.    Однос према васпитачу детета
4.    Начин одевања родитеља
5.    Однос према другим родитељима у групи
6.    Однос према  установи
 
1.    Однос према свом детету
а) Родитељ је дужан да својим понашањем васпитно делује на своје дете;
б) Родитељ активно прати развој свог детета, тако што од васпитача добија информације о дететовом развоју;
в) Родитељ подржава спровођење васпитно-образовног рада који је прописан по програму предшколске установе;
г) Родитељ је дужан да доводи дете у  установу, или овласти писмено ко може да преузме дете, у термину који је прописан
 
 
2.    Однос према другој деци
а) Родитељ не сме да вербално или физички малтретира и /или туче другу децу, њихове родитеље или чланове породице или запослене када борави у  установи;
б) Родитељ не сме насилним путем да решава евентуалне размирице и проблеме које његово дете има са другом децом, родитељима или запосленима када борави у  установи, или се затекне са другом децом и васпитачима када су деца на некој активности ван просторија  установе. Уколико се то деси, васпитач је дужан да о оваквом понашању родитеља или члана породице, обавести директора, секретара  установе , односно полицију. 
 
3.    Однос према васпитачу, медицинској сестри-васпитачу детета
а)  Родитељ и васпитач треба да имају партнерски однос, да сарађују, да поштују договоре уз међусобно уважавање;
б)  Родитељ је дужан да редовно присуствује родитељским састанцима, а у случају потребе, долази на индивидуални разговор са васпитачем/медицинском сестром-васпитачем;
в) Родитељ или члан породице не сме на било који начин да вербално или физички малтретира, понижава, исмева, напада и/или вређа васпитача. Уколико се то деси, васпитач је дужан да о непримереном понашању родитеља или члана породице обавести директора установе, секретара, односно полицију;
г) У циљу што бољег и квалитетнијег рада са децом, пожељно је да родитељ обавештава васпитача о свему што сматра да би било битно за боравак детета у вртићу , било да се ради о радосним дешавањима (рођење брата, сестре, венчања) или непријатним догађајима (развод, болест, смрт).
 
4.    Начин одевања родитеља
а) Родитељ је дужан да се облачи прописно, као што је предвиђено за облачење у јавним установама.
 
5.    Однос према другим родитељима, допринос у раду са осталим родитељима
а) У складу са својим могућностима, родитељ може да да свој лични , стручни и/или материјални допринос у побољшању услова живота, остваривању планираних задатака у оквиру  установе.
 
6.    Однос према предшколској установи
а) Уколико је родитељима потребна подршка стручних сарадника, родитељи се обраћају васпитачу/медицинској сестри-васпитачу, који обавештава стручну службу о потреби родитеља. Изузетно, у случају хитне потребе, родитељ може да се директно обрати стручним сарадницима или директору.
б) Родитељ код директора, педагогоа, логопеда или психолога, долази у складу са претходним позивом или договором;
в) Родитељ је дужан да обавештава васпитача о изостанцима детета када се ради о  изостанцима због болести детета, важно је да се родитељ консултује са лекаром, када дете може да иде у групу деце. 
г) Родитељи су дужни да у свему поступају у складу са Статутом и Правилима понашања установе, и важећим Законом. Непоштовање и непоступање по овом Кодексу повлачи одговорност родитеља. 
 
        Директор
        __________________
    
 
ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „ПЧЕЛИЦА“
АПАТИН, БЛОК 112
Број: 372/2014      
Дана, 31.10.2014. године
       А П А Т И Н