Oдржана је Стручна конференција за васпитаче у Кладову

06.05.2016.

У организацији САВЕЗА  УДРУЖЕЊА ВАСПИТАЧА СРБИЈЕ  у периоду    од 21-24.04. 2016. год. , у Кладову, одржана  је Стручна конференција за васпитаче на тему     „ Вртић као отворени систем – искуства и изазови“ на коме је презентовано 70 радова васпитача из свих крајева Србије.


                Сви радови прошли су стручну анализу и оцену  , према унапред  дефинисаним  пропозицијама, а од стране стручне Комисије.
                Предшколску установу  „ Пчелица“  представљала су два васпитача, Драгана Веин и Валентина Радаковић ,  са својим стручним радовима :


                  1. „Примена методе решавања проблема партиципацијом  деце и одраслих“  васпитач-мастер Драгана Веин ;
                  2. „Структурисање простора и избор материјала у раду са аутистичном децом“  ,     васпитач Валентина Радаковић

                  Васпитачи су тему, односно инспирацију за бављење овим веома специфичним областима пронашли у сопственој вишегодишњој пракси, у свакодневним активностима са децом и тешкоћама које су саставни део процеса васпитања и образовања .


                 Међу најизразитијим вредностима оба рада, када се говори о заједничкој оцени, представља стручно бављење на тему „аутистична деца“ и смислено и креативно подстицање дечјег развоја и напредовања. Потпуно подржавајуће за прилике , односно ситуације које срећемо у васпитним групама. Дакле, деца са сметњама у развоју са потребом да им се помогне, олакша, да се у групи ствара клима прихватања и уважавања с једне стране и једнако важан задатак да помогнемо у стварању и подстицању креативне, успешне и  радознале деце.
                 Стручну подршку и помоћ у току израде и коначног уобличавања материјала чије стварање и  систематизовање  је трајало неколико месеци,  пружила је  Милка Слијепчевић, педагог  наше установе.


                  Наши васпитачи и педагог добили су најлепша могућа признања за овај  допринос струци, за ангажовање и квалитет радова од стране учесника скупа, као и гостију -  професора високих школа за образовање васпитача. О томе сведоче и писмене белешке, односно оцене у оквиру евалуционих листа , добијене након сваке од презентација. 


                  У оквиру нашег Тима, у Кладово су ишли и васпитачи Тања Зекушић , Радмила Кртинић и Драгана Бурсаћ.